MOODZ in ZOHO Header

Deze wijk is geen ufo die opeens in de stad landt, maar groeit flexibel mee in samenspraak met de buurt.

Daan Roggeveen,
oprichter van More Architecture
en architect van MOODZ

ZOHO in layers

ZOHO is opgebouwd uit drie lagen. De benedenwoningen van MOODZ horen bij de eerste laag, de Lab-laag die vasthoudt aan de huidige identiteit van de stoere, industriële, tikkie rauwe en ambachtelijke werkplaatsen van makers en creatieve ondernemers in ZOHO. De architectuur van bedrijfsgebouwen herken je aan het glas, staal, aluminium en beton.

De bovenwoningen van MOODZ vallen in de tweede laag: de landlaag met groene dakterrassen en groene gevels. In materiaalgebruik en uitstraling een knipoog naar de woningen in Het Oude Noorden.

De derde laag van ZOHO ontbreekt bij MOODZ, maar toch leuk om even te vertellen. Dat is de stadslaag met markante woonblokken in een tussenmaat die nog niet in Rotterdam voorkomt, lager dan een woontoren en hoger dan een appartementencomplex. De architectuur is zichtbaar van verschillende architecten, maar allemaal licht, transparant, open en rijk in detaillering. Hier komen zowel koop- als huurwoningen of bij interesse wellicht bijzondere collectieve woonvormen. De drie lagen zijn verbonden door gemeenschappelijke voorzieningen als de mobiliteitshub, de huiskamer, collectieve daktuinen met binnenplaatsen en de gedeelde ruimtes in de gebouwen.

ZOHO City

ZOHO City

ZOHO City

ZOHO is bijna-binnenstad. Het ligt achter het voormalig station Hofplein met de monumentale Hofbogen en verbindt de binnenstad met het Oude Noorden. ZOHO krijgt in totaal 550 woningen, sociaal én vrije sector, koop én huur. Op en rond de bestaande bedrijfspanden komt een groot dakpark met bomen, grassen, bloemen, insecten, paden, bankjes en plekken om te picknicken. Het is onderdeel van de groene wandelroute van het Hofpleinpark naar het Hofbogenpark, via het bruggetje over de Vijverhofstraat naar de lommerrijke Noordsingel.

ZOHO City

Vanaf het dakpark brengt een brede, groene tribunetrap je op het Zomerhofplein, het kloppende hart van ZOHO en de Agniesebuurt. De gezamenlijke huiskamer trekt de buurt naar binnen. Er komt horeca met terrasjes, plekken om te spelen, sporten en te ontmoeten. Het Cruyff Court schuift iets op, wordt vernieuwd en overkapt, waardoor je het hele jaar door buiten kunt sporten. Verder zit hier de lobby van de Mobiliteitshub ZOHO voor elektrisch deelvervoer van onder andere (bak)fietsen en auto’s.

Mobiliteitshub ZOHO

Mobiliteitshub ZOHO

ZOHO heeft de ambitie de meest groene, duurzame en autovrije wijk van Rotterdam te worden. De wijk van de toekomst met schone lucht, ruimte voor groen en kinderen die veilig op straat kunnen spelen. Veel ligt op loop- of fietsafstand of is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. En wil je iets vervoeren of moet je wat verder weg zijn, dan reserveer je heel eenvoudig een deelauto uit de Mobiliteitshub ZOHO, exclusief voor de bewoners.

Aan het Zomerhofplein vind je de lobby van Mobiliteitshub ZOHO voor elektrisch deelvervoer. Hier kun je superhandig via de app een elektrische (bak)fiets of auto reserveren. Betaal alleen voor het gebruik bij korte ritten of neem een abonnement voor frequent gebruik en langere afstanden. De Mobiliteitshub wordt in de volgende fase van ZOHO gerealiseerd. Tot dit zover is komen de deelauto's voor MOODZ in de Almondestraat te staan.

“Deze wijk is geen ufo die opeens in de stad landt,
maar groeit flexibel mee in samenspraak met de buurt.’’

Daan Roggeveen, oprichter van More Architecture en architect van MOODZ


Hely Hub ZOHO